8 неща, за които можем да използваме блендер (освен смутита)

Ако имате навика да използвате блендера си само за приготвяне на смутита сутрин, то ще ви кажем, че пропускате цял един свят с нови възможности.

Считайте тази публикация за цялостна учебна програма, която показва на какво точно е способен вашият блендер. Сега единственият въпрос е: От къде искате да започнете?

Направете си вкусно песто с блендер

вкусно песто с блендер
вкусно песто с блендер

 

Съставки:

Орехови ядки 15 g
Зехтин (първото центрофугиране) 80 мл
Босилек, зелен генуез 40 г
Чесън 5-6 г (1 зъб)
Сирене Пармезан 75 гр
сол

Подготовка:

Счупете ядки и чесън, като добавите щипка сол. Изсипете маслото в масата с ядки, изсипете всички съставки с блендер. Разкъсайте ръцете на босилека, колкото е възможно по-малки, потопете се в блендер, отново сочете соса. Добавете сирене, настъргано на най-фината ренде.

Предимства и ползи от това да имаме блендер

Какво е блендер и какви са ползите от използването му? Блендерът е кухненски уред, който се
Морковено джинджифилов дресинг с блендер
Морковено джинджифилов дресинг с блендер

Морковено джинджифилов дресинг с блендер

 

Съставки:

4 средни моркова, грубо нарязани
1 пресен джинджифил, нарязан
1 глава лук нарязан
3 супени лъжици  оцет
1 супена лъжица сусамово масло
1 чаена лъжичка соев сос
1/4 чаша растително масло

Подготовка
Поставете всички съставки с изключение на растителното масло в блендер
Бавно добавете растително масло и продължете да блендирате до получаване на гладка смес.
По желание добавете вода.

Супа от зеле и ябълки с блендер
Супа от зеле и ябълки с блендер

Супа от зеле и ябълки с блендер

 

Съставки:

1 зелка
1/4 чаша нарязан бекон
200 гр. пилешко месо
2 супени лъжици зехтин
1/2 цял жълт лук, нарязан на ситно
1/4 чаена лъжичка сол
1 средна ябълка, нарязана на кубчета
1/4 чаена чаша сирене маскарпоне или обикновено кисело мляко
Прясно смлян черен пипер

 

 

Подготовка:

Измийте зелето и го нарежете
В голям тиган на среден огън задушете лука за 1 минута.
Добавете зелето и разбъркайте.
Добавете зелето и бъркайте, докато започне да изсъхва, около 5 минути.
Добавете пилето, намалете котлона и бъркайте от време на време, за около 10 минути.
Прехвърлете сместа в блендер и пюрирайте като започнете от най-ниската скорост, докато стане гладко. (Когато работите с горещи течности в блендер, е разумно да задържите капака с кухненска кърпа, в случай че някаква течност изтича)

В същия тиган на среден огън загрейте зехтина и задушете лука със солта.
Добавете нарязаните ябълки и гответе, като разбърквате от време на време, в продължение на 5 минути, или докато ябълките омекнат и лукът е полупрозрачен. Разбъркайте в останалия бульон.
Прехвърлете сместа в блендер. Пюрирайте до гладкост.
Комбинирайте двете смеси.

Ако супата ви се струва прекалено гъста, добавете вода, докато достигне желаната консистенция.

3 идеи за здравословно зимно смути

Зимата е тук, а с нея и вирусите и грипните епидемии. Вкусно и полезно, спокойно можем да кажем, че смутито

Домашно фъстъчено масло с блендер
Домашно фъстъчено масло с блендер

2 чаши печени, обелени фъстъци
1/2 чаена лъжичка кошерна сол
1 до 2 супени лъжици фъстъчено масло или друго масло (по избор за по-кремово фъстъчено масло)
1 до 2 супени лъжици мед или друг подсладител (по желание за по-сладко фъстъчено масло)
По желание добавки: 1 до 2 супени лъжици какао на прах, 1/2 чаена лъжичка канела или друга подправка, шепа шоколадов чипс, няколко лъжици нутела.

Блендирайте фъстъците.
Добавете фъстъюеното масло, шарената сол, меда и пюрирайте до желаната косистенция.

Добавете останалите съставки по желание и пюрирайте за още около 1 минута.

Бебешко пюре от зеленчуци, яйца и ориз с блендер
Бебешко пюре от зеленчуци, яйца и ориз с блендер

Съставки:
Жълтък: 1 – 2
Варен кафяв ориз: 70 гр.
Меки зеленчуци по избор: 100 гр.

Подготовка: 
Комбинирайте всички съставки в блендер и смелете до постигне желаната консистенция

Колко здравословно е смутито и какво трябва да знаем за него

  Смутитата са неразделна част от здравословните програми на диетолозите. Най-често се пр

Ягодов сладолед

Съставки:

Замразени ягода: 300 гр.
Прясно Мляко: 50 гр.
Кондензирано мляко: 50 гр.
Бадеми: 10 гр.

Подготовка:
Размразете ягодите за 5 мин.
Добавете всички съставки в блендера и смелете до получаване на еднородна смес.

Големи палачинки

Съставки:
2 големи яйца
1/2 чаша пр. мляко 2%
1/2 чаша брашно
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 до 3 супени лъжици масло

Подготовка:
Загрейте фурната до 220 °.
Разбийте яйцата, млякото, брашното, захарта и солта в блендер. Оставете сместа да престои 30 минути при стайна температура.
Поставете маслото в тиган или стъклен съд за печене. Поставете във фурна, докато маслото се разтопи. Изсипете готовата смесв тигана, поставете тигана обратно във фурната и бързо затворете вратата. Печете до златисто-кафяво отгоре, подпухнало в средата, около 12 до 15 минути.
Нарежете палачинката на парчета и сервирайте с пудрата пудра захар, горски плодове и лимонов сок или просто някой добър кленов сироп.

 

Свежи идеи за пролетно смути

Предлагаме ви няколко идеи, с които да оползотворите пролетните плодове и зеленчуци, превръщайки

Пюре от нахут и зеленчуци

Съставки:

Нахут: 50 гр.
Мляко: 250 мл.
Морков: 1
Лук: 1/4
Целина: 10 гр.
Чесън: 1 скилидка
Дафинов лист: 1
Мащерка: 1 щипка
Подготовка:
Сварете всички съставки с изключение на млякото и мащерката в голяма тенджера
След като заври, оставете да къкри за около 10 минути или докато всичко омекне.
Изцедете готовата смес и махнете дафиновия лист.
Добавете млякото и мащерката и оставете да се затопли за 5 минути.
Прехвърлете сместа в блендер и пюрирайте до желана консистенция.

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).