Най-интересните факти, които трябва да знаем за пицата

Пицата е едно от най-любимите ястия на малки и големи. Наред със сладоледите, шоколадите и пържените картофи, пицата е и една от най-пристрастяващите храни. Хапването на пица води до внезапен скок в нивата на кръвната захар като същевременно сигнализира за промените в неврологичната допаминова система.

Пристрастяваща и вкусна, вредна или не чак толкова, пицата се нарежда във всички класации за обичани храни. Затова ти представяме няколко любопитни факта, от които ще научиш интересни неща за любимото си ястие.

  • История на хиляда години

Думата „Пица” датира от повече от 1000 години. За първи път е спомената в латински текст, написан в Южна Италия през 997 г.

  • Първата пицария

Първата пицария е открита в Неапол през 1830 година и се е казвала „Antica Pizzeria Port’ Alba“. В заведението са приготвяли пиците си на пещ.

  •  Популярността на пицата

Популярността на пицата в Америка започва с италианските имигранти. През първите няколко десетилетия на 20 век в Америка, пицата се продавала и популяризирала предимно от италиански имигранти от работническа класа.

  • Пица на всеки ъгъл

В Италия има над 40 хиляди пицарии, от тях поне 5 хиляди са в Неапол, а общата продажба в страната е около 3 милиарда пици годишно.

  • Кучетата също обичат пица

Хората не са единствените, които обичат вкуса на пицата. Кучетата също оценяват съставките ѝ. Отново в Америка има дори мини пица за кучета, наречена „Небесен аромат на пица“, направена от брашно, моркови, целина и пармезан.

  • Доставка в космоса

През 2001 г. Pizza Hut доставя огромна пица до Международната космическа станция. Това е първата пица, доставена в космоса.

  • Пица Маргарита е кръстена на кралица

Според легендата „Пица Маргарита” получава името си от кралица Маргарита Савойска, която през 1889 г. взима проба от три вкуса на пица, направени от майстор готвач на пица и изразява предпочитание към версията, гарнирана с домати, моцарела и босилек – създадена да прилича на италианския флаг. Хубава история, но мнозина вярват, че това е предимно маркетингова схема, създадена за да стимулира бизнеса.

  • Щастлива пица

В Камбоджа предлагат така наречената „Щастлива пица”, чиято плънка е обогатена с марихуана.

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).