13 здравословни ползи от масаж на краката и използването на шиацу масажор

Всички искаме да избегнем физическия и психически стрес, на който подлагаме тялото си. За много от нас обаче е невъзможно да отделим време за физическа активност или дори време за почивка. Точно за такива случаи ви показваме предимствата от масаж на краката с шиацу масажор, който да използвате след изморителен работен ден в уюта на дома си. Нарастването на популярността на Масажната терапия показва, че тази тенденция има много ползи особено когато говорим за масаж на краката, тъй като там са съсредоточени много центрове, свързани с цялото ни тяло. Ето някои ползи за здравето от масаж на краката с шиацу масажор: шиацу масажор  

Шиацу масажор помага за подобряване на кръвообращението:

Поради заседналия начин на живот много хора не използват правилно мускулите на краката си, като по този начин възпрепятстват добрия кръвен поток. Също така, тесните, заострени обувки – особено високите токчета – възпрепятстват циркулацията. Десетминутен масаж на краката всеки ден помага при транспортирането на кислород до клетките на тялото, което е от съществено значение за цялостното здраве.

Шиацу масаж помага за релаксиране:

След изморителен и стресиращ ден масажът на краката е успокояващ и релаксиращ начин да се отпуснете, особено след дълъг ден на стоене и разходки наоколо, тъй като краката обикновено се подуват. Масажът и рефлексотерапията от 5 до 10 минути преди лягане могат да подобрят чувството за общо благосъстояние.  

Шиацу масажор облекчава болките в тялото:

Това е най-добрата част от масажа на краката. Ако се направи внимателно, той третира  болки като главоболие, мигрена, болки във врата, долни и горни болки в гърба.

Шиацу масажор подобрява настроението и се бори с депресията

Масажът на краката помага в борбата с депресията. Някои точки на краката са полезни за облекчаване на симптомите на депресия. Масажирането на тези точки или оказването на натиск върху тях за няколко минути 2 или 3 пъти на ден може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия.

Шиацу масажор за по-здрави крака:

масаж  

 

Как масажите ни помагат да избегнем множество заболявания
Всички искаме да избегнем физическия и психически стрес, на който подлагаме тялото си. За много от нас обаче
 

Един лесен начин да запазите краката си здрави е редовен масаж на краката. Помага за стимулиране на мускулите около краката, намалява сковаността и дори намалява болката в глезените или петите. Плюс това, кратък 5-минутен масаж на краката всеки ден ще направи глезените ви здрави и гъвкави, като по този начин ще предотврати неприятни наранявания на глезена и стъпалото. Шиацу масажор

Шиацу масажор облекчава подуване (оток)

Редовният масаж на стъпалата по време на бременност може да помогне за намаляване на последиците от отока, който е подуване на краката и глезените поради задържане на течности. Това е много често по време на бременност, особено през последния триместър.

Масажът на стъпалата увеличава ендорфините

Не е тайна, че ендорфините са полезни за нас. Независимо дали чрез упражнения или ядене на шоколад, ендорфините действат като хормони на щастието, лишавайки ни от болка и дискомфорт и зареждащи ни с щастие.
 
И така, какво общо има масажът с ендорфините? Няколко различни проучвания разглеждат специфичните ефекти, които масажът на краката има върху различни пациенти с редица състояния. Те откриват значително увеличаване на освобождаването на ендорфини. Това освобождаване на ендорфини е отговорно за някои от ефектите, получени по време на релаксиране с шиацу масажор. Те включват повишено чувство на спокойствие, намаляване на болката и стреса и помощ при справяне с тревожността и депресията.
 
Казано по-просто, масажът на тъканите, независимо дали на краката или по друг начин, ви кара да се чувствате добре. Масажът активира ендорфините, които циркулират около тялото и мозъка ви, насърчавайки щастието, мускулната релаксация и намаляването на болка.
 

Масажът на краката намалява гаденето и повръщането

Гаденето и повръщането обикновено са резултат от разстроен стомах (в този случай повръщането е може би най-доброто за вас), сутрешно гадене и гадене и повръщане при пациенти, болни от рак.
 
Гаденето и повръщането се задвижват от специфични механизми – активиране на блуждаещия нерв, разстройство на вътрешното ухо (морска болест) или активиране на допаминови рецептори (свързани със стреса). Докато масажът няма да повлияе на вътрешното ви ухо, има известна теория в проучванията, при които шиацу масажорът може да повлияе на допаминовите рецептори или блуждаещия нерв.
 
 
Повръщането, особено ако е хронично, може да причини множество вторични проблеми, включително дехидратация и йонен дисбаланс (дисбаланс на солите в тялото ви). Това от своя страна може да създаде сериозни проблеми – йоните контролират нервните импулси, биенето на сърцето и способността на мускулите да се свиват. Като помага за контролиране на гаденето и повръщането, масажът на краката може да помогне за повишаване на качеството на живот.
 

Масажът на краката помага да се поддържа здравословен пулс

Подобно на кръвното налягане, сърдечната честота е свързана с функцията на сърцето. Ако сърцето бие твърде бързо, могат да се случат няколко неща. В критични ситуации сърцето няма достатъчно време да се напълни с кръв и следователно не може да осигури адекватно кръвоснабдяване на останалата част от тялото. В по-малко критични ситуации трайният учестен пулс може да доведе до чувство на безпокойство, световъртеж и болка в гърдите.
 
Същото проучване, което разглежда кръвното налягане, изследва и ефекта, който масажът на краката оказва върху сърдечната честота. Установено е, че масажът на краката намалява средния пулс при участниците. Друго проучване разглежда децата в интензивно лечение – деца, които очевидно са претърпели много стрес и отново установява, че техният дългосрочен пулс намалява в продължение на няколко сеанса на масажи на краката, въпреки обкръжението и ситуацията.
 

Шиацу масажорът е от полза за кожата на краката ни

С увеличена циркулация масажът на краката също носи ползи за кожата на краката ни. Това може да не изглежда толкова важно, колкото кожата на лицето ви, но краката – като вашите ръце – са частите от тялото ни, върху които оказваме най-голям натиск. Принуждаваме ги да се обуят в неудобни обувки, ходим боси, оказваме натиск върху ходилата с часове.
Проучване върху тайландския масаж на краката установява, че актът на масаж увеличава както температурата, така и притока на кръв към съединителната тъкан под кожата. Масажът на краката осигурява много други предимства на тъканта – като повишен кръвен поток и увеличен лимфен дренаж.
 
Масажът на краката може да помогне и на хора, които страдат от подуване на краката. Проучване установява значително намаляване на подуването на крака след тримесечен масаж на краката. Това обикновено може да се отдаде на увеличения лимфен дренаж и увеличения приток на кръв. Както вече споменахме, тези два аспекта, които работят заедно, контролират водния баланс в тялото ни. Подуването в краката, известно в медицината като оток, е резултат от дисбаланс в оттичането на вода.
 
Масажът на краката също може да намали появата на белези.
 

Масажът на стъпалата може да помогне при мускулни болки

Мускулната болка обикновено е нещото, за което хората първо мислят, когато става въпрос за масаж. Както споменахме по-горе, ние, хората, подлагаме краката си на доста малтретиране – ходене по цял ден с неподходящи обувки, без да обръщаме внимание на това колко време натоварваме краката си – лесно е да се види как се развива мускулната болезненост в краката.
 
Масажът по дефиниция е процес на притискане на мускулите и съединителната тъкан за облекчаване на напрежението.
 
Хората изпитват много различни видове мускулна болка – мускулната болка след тренировка, мускулната болка, която идва от напрежение на нещо, и мускулната болка, която идва от натоварване. Масажът помага на всичко това, като най- добрият начин да отпуснете мускулите си е чрез масажора за крака , който лекува болките при упражнения и намалява болката при нараняване.
 

Масажът на краката помага при безсъние

Безсънието е опасен звяр. Подобно на много проблеми, свързани с мозъка, то често е многофакторен и има повече от една основна причина. Някои от причините включват различни лекарства (като кофеин, никотин и лекарствата, които приемате за астма), работа на смени, стрес, депресия и болка. Понякога просто не знаем причината за безсънието.
 
Въпреки това, разглеждайки причините за безсънието, вече можем да видим как масажът на краката се справя с много от тях. Ако масажът на краката намали нивата на стрес, по-вероятно е да заспите. Ако помага при депресия, по-вероятно е да спите. Ако масажът на краката помага за болка, включително болки в ставите и мускулите, по-вероятно е да спите.
 
Доказателства за това могат да бъдат намерени в няколко проучвания, при които е доказано, че безсънието намалява честотата и тежестта, когато се осигурява масаж на краката на жени, страдащи от постнатална депресия. Като осигурява усещане за спокойствие, като помага при депресия, стрес и болка, масажът на краката осигурява жизнеспособна терапия за подпомагане на заспиването.
 

Масажът на краката помага за намаляване на тежестта и продължителността на главоболието и мигрената

Главоболието и мигрената се появяват по много причини – стрес, умора, инфекции, заболявания. Понякога нямаме представа каква е причината или причините. По този начин терапията често се основава на това, което е работило преди за този пациент. Липса на светлина, по-малко звук, някои видове болкоуспокояващи. Често,  хората трябва да работят въпреки мигрена, като използват лекарства, които понякога действат, а понякога не.
 
Тук масажът на стъпалата може да бъде от помощ, не непременно чрез заместване на други терапии, а чрез работа заедно с тях. Вече разгледахме как масажът на краката се справя с някои от горепосочените проблеми – стрес и безсъние. Чрез лечението на тези проблеми масажът на краката помага да се предотврати появата на епизоди на главоболие.
 
Други изследвания обаче установяват също, че масажите на краката могат да намалят тежестта и продължителността на главоболието и мигрената.
 
Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).