10 любопитни факти за кафето, които не всеки знае

10 любопитни факти за кафето, които не всеки знае

Има много хора, които не могат да започнат деня си без чаша свежо сутрешно кафе. Една чаша кафе на ден не се смята за лош навик, а напротив – доказано е, че всъщност е полезно. Освен че ни зарежда с енергия, кафето ни предпазва от диабет, болести на черния дроб и сърцето.

Освен здравето обаче има още много любопитни факти около тази така обичана напитка. Ето и някои от тях:

Кафето е втората най-търгувана стока в света. На първо място е суровият петрол. Кафето се консумира в големи количества, което го прави най-обичаната напитка след водата. Над 100 милиарда долара по целия свят са годишните приходи от тази стока.

факти за кафето

Кафето в помощ на олимпийските спортисти
Бразилия не може да си позволи да изпрати своите спортисти в Лос Анджелис за Олимпиадата през 1932 г., затова правителството решава да ги натовари в кораб, пълен с кафе, което продават по пътя, за да финансират пътуването им.

Кафето остава топло с 20% по-дълго, когато добавите сметана.

Италианско „expresso“
Думата еспресо идва от италиански и означава „изразена“ или „принудена“. Еспресото се приготвя чрез притискане на много гореща вода под високо налягане през фино смляно, уплътнено кафе.

През 1511г. кафето било забранено в Мека. Смятало се, че стимулира радикалното мислене и безделието.

5 рецепти с кафе, с които да обогатите аромата и вкуса му
5 рецепти с кафе, с които да обогатите аромата и вкуса му Кафето е любима напитка на много хора

В древната арабска култура една жена може да се разведе със съпруга си само ако той не харесва кафето й.

Кафените зърна растат на храст. Има два основни сорта зърна – зелен и червен. Червените зърна имат по-хубава миризма и не са много кисели. Те се използват за производство на по-леки кафета. Безкофеиновото кафе идва от химически процес, при който кофеинът се изважда от кафевите зрънца. 

Бетховен е бил толкова пламенен любител на кафето, че е броил 60 зърна на чаша, които да си приготви.

 “Копи Лувак” е най-скъпото и кафе в света, защото зърната  преминават през храносмилателния тракт на цибетката (животно, подобно на мангуста). Цибетката се храни със зърна на кафе, които се преработват от стомашните киселини на животното, при което плодовата обвивка се усвоява. След като са изхвърлени, зърната се събират и изпичат. Копи Лувак се произвежда  главно в индонезийските острови Ява, Бали и Сулавеси. Една чаша от това кафе струва над 90 долара. 

 За да е хубаво кафето е важна и кафемашината, която се използва, а не само зърната, които купуваме. 

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).