5 предложения за домашен сладолед

Вкусният и здравословен сладолед не винаги може да се купи от магазина. Предлагаме Ви 5 рецепти за сладолед, които може да си ги приготвите у дома с помощта на машина за сладолед и да изненадате близките си.

 

Шоколадов сладолед

4 жълтъка
60 г захар
400 мл сметана
200 мл мляко
150 г шоколад
1 супена лъжица какао на прах

Смесете жълтъците и захарта и разбийте до получаване на лека и кремообразна смес. Комбинирайте сметаната и млякото в тенджера и я загрейте, но не я варете. Грубо натрошете шоколада, добавете го към сместа с млякото заедно с какаото на прах и разбъркайте, докато се разтопи. Постепенно разбийте яйчената смес в горещото мляко и бавно я загреете до 75 ° C, като непрекъснато бъркате. Свалете от котлона, след което я оставете първо да се охлади до стайна температура и след това я охладете в хладилника.

Изсипете охладената смес в машина за сладолед, включете я и я оставете да замръзне, докато достигне желаната от вас консистенция (около 30 минути). По желание можете да поръсите и в малко шоколадов чипс преди сервиране.

Малиново сорбе

500 мл вино розе
130 г захар
340 г малини

Измийте малините и ги подсушете леко.

Добавете виното и захарта до кипване в средно голяма тенджера. Извадете тенджерата от котлона, добавете малините и оставете да се охлади до стайна температура. Сега пюрирайте сместа и преминете през сито. Сложете сместа в машина за сладолед и замразете до желаната консистенция.

Ванилов сладолед

2 ч.ч. бита сметана
1 ч.ч. необезмаслено мляко
2/3 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилова есенция
1 ванилова пръчица

Сметаната, млякото, захарта и ваниловата есенция се смесват в тенджера и се оставят върху котлона, докато захарта се разтопи напълно. Преди да се дръпне от огъня, се настъргва ваниловата пръчица. Изсипва се в купа и се покрива с найлоново фолио. Изстудява се на студена водна баня или във фризер, докато се охлади напълно. Замразява се в машина за сладолед, според инструкциите на производителя. След това се поставя в контейнер, където няма да влиза въздух, и се оставя да замръзне за още 2 часа.

 

Ягодов сладолед

Maшина За Сладолед с Охлаждащ Елемент, За 1.5Л СладоледIC 20, STEBA

400 мл. прясно мляко
200 мл. готварска сметана (неподсладена)
150 гр. кафява захар (може и кокосова)
300 гр. пресни ягоди
ванилия
портокалова кора

 

Кипнете заедно млякото, сметаната, захарта и овкусителите (ванилия, портокал). Пасирайте около 200-250 гр. от ягодите на гъсто пюре (не прекалявайте, нека има и парченца) и нарежете останалите на ситно. Смесете пюрето от ягоди бавно с кипналите млечни продукти, изчакайте сместа да се охлади и прибавете нарязаните на парченца ягоди. Изсипете всичко в предварително охладената купа на машината за сладолед. Сложете в машина за сладолед за около 30-40 минути.

 

 

Лимонов сладолед

Maшина За Сладолед с Компресор, За 1.5Л Сладолед, LED Дисплей, 150 W, IC 150, STEBA

сокът от 1/2 лимон
кората от 1/3 лимон
парченце кора от лайм
3 жълтъка
250 мл сметана
50 мл прясно мляко
4 с.л. захар
1/2 пакетче ванилия

 

Смесете жълтъците със захарта, сока и кората от лимона и разбийте. В тенджера с двойно дъно или на водна баня поставете млякото и половината от сметаната. След като се загрее добре, добавете жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти отстранете и оставете да изстине. Добавете останалата част от сметаната, както и ванилията и кората от лайм, нарязана на много малки кубчета. Разбъркайте добре. Поставете в камерата и разбърквайте от време на време или поставете в машина за сладолед за около 30-40 минути. Поднесете с украса от кора от лимон и лайм.

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).