7 тайни за фритюрника, които всеки готвач трябва да знае

Както всеки кухненски уред, фритюрникът също има специфични стъпки, с които трябва да се съобразим, за да бъде ястието ни възможно най-вкусно. Вижте кои са стъпките, които задължително трябва да следваме, използвайки фритюрник:

1. Бъдете внимателни
Никога не пълнете фритюрника с олио, повече от две трети от капацитета му, за да не се разпръсква извън уреда.

2. Изберете правилна мазнина
Използвайте само масла, които са пресовани, а не химически извлечени. Те са неутрални на вкус и няма да надделяват над храната.

3. Определете температурата правилно
Повечето ястия за пържене изискват температурата да бъде между 175-180 ° C, така че храната да се готви и покафенее, без да изгори.

4. Пържете храната на малки порции
Ако напълните фритюрника, рискувате да се понижи твърде много температурата на маслото. Под 100 ° C храната ще започне бързо да абсорбира маслото и ще бъде мазна за ядене. Под 130 ° C тя по-бавно ще покафенява, така че ще прегрее до момента, в който покритието покафенее.

5. Изцедете добре
Веднага след като храната е извадена от фритюрника, я изцедете върху абсорбираща кухненска хартия, за да премахнете излишното масло, което в противен случай би могло да я омазни допълнително.

6. Подправете храната бързо след пържене
Добавете сол и / или лимон / оцет веднага щом излезе от коша за пържене. Солта залепва върху тънкия слой масло на повърхността и създава равномерно покритие, докато лимонът / оцетът се абсорбира бързо в покритието, така че да остане хрупкав.

7. Прецедете маслото
Когато приключите с пърженето, оставете маслото да се охлади, след което прецедете през ситно мрежесто сито, за да отстраните всякаква утайка преди повторната употреба – в противен случай ароматът на маслото ще бъде опетнен. Топлите температури и слънчевата светлина също ще му повлияят неблагоприятно (ще мирише), затова го дръжте в хладилника в затворен съд. Можете да използвате едно масло до четири готвения, ако го третирате добре.

Бонус съвет: Бъдете внимателни, когато правите избора си фритюрник. Винаги гледайте добре неговите характеристики и се убедете, че уредът е качествен. Предлагаме Ви няколко страхотни избора за фритюрници, които можете да прегледате тук.

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).