Идеалното фондю: четири различни рецепти за вкусното ястие

Фондюто е национално ястие в Швейцария, но е широко разпространено и във Франция и Италия. Традиционното фондю се приготвя от два или повече вида сирена и бяло вино. Сиренето се настъргва и се разтопява в загрятото вино. В получената кремообразна смес могат да се добавят и различни подправки. Ястието се дегустира с потапяне на крутони, които се овалват в разтопеното сирене с помощта на специални вилици за фондю.

Това е едно много интересно ястие, което има няколко разновидности и определено би впечатлило всеки. Предлагаме ти четири различни рецепти за фондю, които се приготвят бързо и са изключително вкусни.

Швейцарско фондю

Какво ти е нужно
600 г. сирене “Ементал”
1/2 скилидка чесън
500 мл. бяло вино
1 с.л. (10 г.) царевично нишесте
1/2 ч.ч. (100 мл.) вишновка
черен пипер
индийско орехче
хляб

 Уредът за фондю се натрива с половината скилидка чесън. Бялото вино се загрява бавно. Настърганото сирене се разтопява при непрекъснато бъркане с вилица или с дървена лъжица (не се бърка в кръг, а по линията на осморка). Кипва се на силен огън. Прибавя се размитото в малко студена вода царевично нишесте, подправя се със съвсем малко настъргано индийско орехче и черен пипер и се разбърква с вишновката.

Оставете го равномерно и слабо да поври. Към фондюто се поднасят леко зачервените филии бял хляб. Когато се сервира, добре е на трапезата да има няколко вида хляб. Всеки си набожда залък хляб на специалните вилици и си топи в горещия сос.

Фондю с домати и кашкавал

Какво ти е нужно
1 глава лук
20 г. доматено пюре
20 г. нишесте
350 мл. прясно мляко
300 г. настърган кашкавал
2 бр. стерилизирани домати
кубчета ръжен хляб

Ситно нарязаният лук се задушава с малко мазнина, прибавят се доматеното пюре, размитото в мляко нишесте и кашкавалът. В гъстата смес се сипват нарязани на парченца домати. Сместа се сипва в съд за фондю, държи се върху пламъка на спиртника. С вилица се топват кубчета ръжен хляб.

Шоколадово фондю

Какво ти е нужно
500 г. черен шоколад
40 мл. течна сметана
4 бр. ябълки
3 бр. банани
плодове по избор
2 бр. лимони

Нарежете ябълките на средно големи кубчета, а бананите на кръгчета. Разпределете плодовете в купички и ги полейте с лимоновия сок. Разтопете черния шоколад в съда за фондю. При първите балончета прибавете и сметаната и бъркайте докато получите гладък крем. Сложете на масата поставка за затопляне на ястия. Най-често това са метални подложки на две нива, като на долното се запалва малка свещичка. Сложете тенджерката с шоколада върху затоплящата поставка, за да остане шоколадът течен. Към всяка купичка с плодове сложете виличка или шишче, за да може всеки да си набоде плод и да го потопи в шоколада.

Фондю с гъби

Какво ти е нужно
½ килограм гъби (цели)
125 мл. бира
150 гр. настърган кашкавал
3 бр. яйца
100 гр. брашно
черен пипер
масло
магданоз

Гъбите се сваряват. Останалите продукти се смесват и поставят в уреда за фондю. Разбъркват до получаване на гъста каша. В нея се топват една по една гъбите. Всяка гъба, набодена на вилица, се пържи в горещата мазнина. Топва се в съд със ситно нарязан магданоз.

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).