Как най-ефективно да дезинфекцираме дома си

В условията на изолация, в която се намираме в момента, едно от най-важните неща, които трябва да направим, за да се предпазим е да пазим строга хигиена.

Освен спазването на основни правила като миене на ръцете си често със сапун, е важно да знаете как да дезинфекцирате дома си. Важно е, защото вирусът живее върху повърхности в продължение на часове и попаднал върху дрехите ни, пазарски чанти или някаква друга повърхност, той може да се пренесе в дома ни.

Предлагаме ви няколко стъпки за това как ефективно да почистите дома си.

 

1 Подгответе инструментите за дезинфекция

Леките почистващи препарати и вода може да не са достатъчно силни, за да убият вирусите и бактериите. Затова препоръчваме подходящи дезинфектанти, с които да почистите без следи дома си. Ето какво ви трябва, за да дезинфекцирате повърхностите:

  1. Дезинфектант спрей / антибактериален препарат за почистване
  2. Почистващи кърпи
  3. Алкохолни кърпички
  4. Памучни тампони

 

2 Дезинфекция на повърхности

Тъй като вирусът може да живее върху твърди повърхности в продължение на часове, важно е да се обърне специално внимание на повърхностите, които докосваме най-често и да ги подготвим за дезинфекцията.

Нещата, които използваме най-често и имат нужда редовно да бъдат дезинфекцирани са:

  • дръжките на врати/шкафове/уреди/прозорци
  • ключове и ключодържатели
  • портмонета
  • мобилни телефони
  • обувки
  • клавиатури и мишки на компютър/лаптоп

 

Нанесете дезинфекционния разтвор и се уверете, че повърхността е видимо мокра в продължение на четири минути, преди да го избършете със суха кърпа за почистване. След почистване на замърсената повърхност НЕ използвайте повторно кърпата за почистване върху други повърхности в къщата. Вместо това я дезинфекцирайте като я накиснете в разтвор от белина (1/2 чаша) и 4 литра гореща вода.

 

3 Дезинфекцирайте електроуредите

Не пренебрегвайте по-малките лични уреди като лична електроника и дистанционни управления. Докосвайки се често, те отделят микроби от нашите ръце. Избършете ги с помощта на алкохолни кърпички и памучни тампони, за да ги дезинфекцирате.

 

4 Дезинфекция на дрехите

След всяко излизане от дома ви или контакт с други хора, сменяйте дрехите си. Важно е да изпираме носените дрехи, след всяко обличане, тъй като бактериите могат залепнат по тях, а след това и по ръцете ви.

Освен това изпирайте по-често и спалното си бельо.

 

СЪВЕТ: Не съхранявайте торбичките от пазаруване. Много от нас са свикнали да запазват торбичките си от пазаруване и да ги използват най-често за събиране на боклук. По тях обаче също могат да попаднат бактерии, затова най-добре е да ги извърляте.

СЪВЕТ: За да бъде дезинфикцирането навик, може да го превърнете в семейна ежедневна активност, в която под формата на игра да участват и децата.

 

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).