Как да подстрижем кучето си в домашни условия

Пролетта и завишаването на температурите кара много стопани да обърнат внимание на козината на домашните си любимци. Някои от тях ги подстригват, защото вярват, че това ще ги предпази от задържането на топлина, а други, за да намалят мръсотията от ежедневните кални разходки. Разбира се има и домашни любимци, на които козината им изисква да се подстригва регулярно.

В тази статия ви представяме няколко съвета, които трябва да имате предвид, когато подстригвате вашето куче.

 

 Почистване

Преди подстригване винаги трябва да почиствате мръсотията от козината на домашния си любимец. Пясъчните частици и подобни замърсявания могат бързо да притъпят острието, което използвате по време на подстригването. Затова е най-добре преди подстригване да изкъпете кучето. Обърнете внимание, че всички заплитания трябва да бъдат премахнати преди банята!

Повечето кучета се радват, когато ги къпем, но има и такива, които се плашат и се стресират. Затова не забравяйте винаги да говорите на кучето си по време на баня, масажирайте го и го награждавайте с лакомства. Кучето трябва да разбере, че това, което се случва е нормално, а защо не и забавно.

След банята наградете кучето с лакомство.

 

Регулиране на дължината на подстригване

За машинки за подстригване с интегрирана настройка на дължината на рязане, можете да променяте набора от остриета, така че да постигнете дължина на рязане от 0,7 до 3 мм.

Ако не искате козината да бъде по-къса от 3 мм, можете да поставите така наречените гребени, които обикновено се предлагат към комплекта за подстригване.

 

Подстригване

След банята изсушете козината на кучето. Това е може би най – неприятната част от груминга, тъй като много кучета се страхуват от сешоара. Въпреки това, той е най-доброто средство, с което да изсушите напълно козината на домашния любимец.


Ако животното се страхува много от тази процедура, му дайте малко време да се успокой преди да започнете с подстригването. Гушнете го, галете го и разбира се отново го наградете с лакомство.

Самото подстригване също може да е плашещо за животното. Трябва да знаете, че кучетата са много чувствителни към козината си, затова могат да бъдат много неспокойни, ако нямат доверие към това, което правите. Най – добрият вариант е преди подстригване, кучето да „опознае“ инструмента, с който ще работите. Това е процес, който е най-добре да започнете дни преди същинската работа. Давайте на кучето през няколко часа да подуши машинката за подстригване, докосвайте я до него и дори я включвайте в негово присъствие. По този начин то ще свикне с нея, с миризмата и звука ѝ и няма да му прави впечатление, когато се докосва до него.

Когато подстригвате кучето винаги го правете обратно на растежа на козината му.

Ако кучето е тренирано, но неспокойно по време на подстригването, винаги може да го накарате да стои мирен с лакомство. След края на цялата процедура отново го наградете.

 

 Грижа за машинката за подстригване

За да се насладите на дълга употреба от машинката си за подстригване на животни, препоръчваме да почиствате комплекта от остриета след всяка употреба и да избърсвате оборудването с мека, но не влажна кърпа. За да се гарантира оптималната производителност на рязане на вашата машинка за подстригване на животни, от съществено значение е комплектът с остриета да се смазва след почистване.

 

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).