Какво е Су вид и какви са ползите от него

Су вид“ произлиза от френския израз „sous vide“, което буквално означава „под вакуум“. Иновативната кулинарна технология представлява готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура за продължително време.

За откривател на Су вид готвенето се смята  французинът Жорж Пралюс, който го използва за пръв път в средата на 70-те години. Тогава той приготвя гъши дроб във вакуумиран пакет и установява, че дробът има по-нежен вкус и консистенция след обработка с метода Су вид.

Готвенето Су вид е свързано с овладяване на времето и температурата. Тези два фактора определят окончателната текстура и аромат на вашето ястие. Изборът на правилната температура на готвене означава да знаете желаната от вас готовност.

Времето за готвене е по-малко строго, но все пак е важно.  Су вид ястията трябва да се готвят достатъчно дълго, за да достигнат целевата си температура и (в определени случаи) да елиминират всички потенциални бактерии. Много животински протеини имат и горна граница за време за готвене – след четири часа или повече, структурата им започва да се разгражда и става кашеста.

Готвенето Су вид има много предимства. Готвейки храна при по-ниски температури за по-дълго време, ще доведе до по-добри текстури, аромати и вкус, да не говорим за редица други ползи за здравето и начин на живот:

Су Вид Център за Нискотемпературно Готвене Под Вакуум, STEBA

Защо да готвим Су вид?

Подобрява аромата
Здравословен резултат
По-добри текстури и нежност
Не пресготвя храната
Организирана кухня
Готвене без стрес
Спестяване на пари
Замразяване за по-късно

 

Ползи от готвенето Су вид

  1. Су вид храната е по-вкусна

Су вид  пиле, което е запечено в тиган със зеленчуци и чушки е безкрайно вкусно. Тъй като храната е запечатана във вакуум торба Су вид, тя не се дехидратира или губи формата си по време на готвене. Оригиналното тегло, аромат и естествен цвят и аромат на храната не се губят.

  1. Су вид храната е здравословна

Поради засилените аромати на Су вид готвенето е необходимо малко или никаква допълнителна сол или мазнина. Плюс това, вакуумно запечатаната храна означава, че витамините и минералите не се губят по време на процеса на готвене за разлика от варенето или печенето.

Су Вид Потопяем Уред за Нискотемпературно Готвене Под Вакуум, CASO
  1. Висококачествена храна

Су вид храната е не само по-вкусна, но и ще ви накара да почувствате текстурата на храната. Отминаха дните на дъвченето на пилешко месо и мокрите аспержи – месото Су вид е нежно и влажно, а зеленчуците запазват своята хрупкавост и цвят.

  1. Постоянно добри резултати

С изключително прецизен контрол на температурата, едно и също ястие може да се приготвя отново и отново, постигайки същите резултати. Водната баня при  Су вид е известна със своята несравнима точност в контрол на температурата.

5. Няма повече недопечена, дъвчаща или изгорена храна

Храната при Су вид се готви докрай равномерно при ниска температура и това означава, че месото няма как да остане сурово отвътре. Тук всичко се готви равномерно.

  1. Организирайте времето за готвене

Вероятно едно от най-хубавите неща при готвенето Су вид е, че ви предлага повече контрол над „тайминга“. Храната може да се приготви и да се запечата с вакуум до един ден предварително и да се остави да се готви бавно на водна баня.

  1. Удължен срок на годност

Храните, приготвени по метода Су вид, трябва бързо да се охлаждат и замразяват, ако е необходимо, след което могат да се размразят и повторно да се затоплят.

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).