Какво трябва да знаем за кръвното си налягане?

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

Световната Здравна Организация (СЗО) определя високото кръвно налягане като най-често срещаното в света предотвратимо заболяване и съобщава, че от него са засегнати повече от 1 на всеки 5 възрастни.

В изображението може да видите нагледно кои нива се определят като нормални и кои като завишени, според СЗО.

Кръвното налягане се измерва с две стойности – систолна и диастолна, които се изчисляват в mmHg (милилитри живак).

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

За ниско кръвно налягане се смята стойност от 90/60 mmHg надолу.

Причините за високо кръвно налягане са многобройни: наднормено тегло, тютюнопушене, стрес, увреждане на органи и свързана с възрастта скованост на големи артерии, липса на упражнения, приемане на много сол или плаки в артериите.

И въпреки, че трудно се забелязва, след като премине опредена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са: Главоболие, Замайване, Задъхване, Сърцебиене, Замъглено зрение, Кръвотечение от носа, Повръщане

След всичко казано до тук е сигурно едно -много е важно редовно да измерваме кръвното с налягане. Повишените стойности на систолното и/или диастоличното кръвно налягане са рискови за развитие на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, инсулт и увреждане на очите. Редовното и правилно следене на кръвното налягане позволява взимането на нужните мерки, за да се нормализират стойностите му.

Стойностите на кръвното налягане зависят от възрастта, здравословното състояние на човека, и емоционалното състояние. Никой не е застрахован, затова какво вече споменахме е важно редовно да проверяваме кръвното си налягане. Затова ни е нужен и апарат за измерване на кръвно налягане, който да е надежден и да дава точни резултати и анализи.

Такъв апарат е Systo Monitor 100 от Soehnle, с който можете винаги да  следите кръвното си налягане, дори когато сте навън.  Напълно автоматично измерване на кръвното налягане и пулса на китката. Компактният апарат за измерване на кръвно налягане ви позволява да измервате кръвното си навсякъде удобно, надеждно и прецизно.

За да ви позволи да разчитате на точни резултати от измерванията по всяко време, мониторът има интегриран сензор за движение, което може да доведе до неправилни резултати от измерването.Сензорът за движение предупреждава за неправилни движения на ръката и гарантира точни резултати от измерването. Ясно четим LCD дисплей показва систолично и диастоличното кръвно налягане, както и сърдечният ви пулс за всяко измерване.

 

Ето кой са предимствата на Systo Monitor 100:

✔  Функция за отчитане на аритмия идентифицира неравномерен пулс по време на измерването и сигнализира за всички възможни анормални сърдечни ритми.
✔  Systo Monitor 100 определя средно измерени стойност от последните три показания, за да изведе ясни тенденции относно показанията на вашето кръвно налягане.Мониторът осигурява 60 места за съхранение за двама потребители, което ви позволява да проследявате развитието на тенденциите за дълъг период от време. Това означава, че всички стойности, включително дата и час по време на ежедневните измервания, могат да се съхраняват за около два месеца. Допълнителен  режим “ГОСТ” позволява това да се използва от други потребители, без да се съхраняват тези показания за постоянно.
✔  Всички резултати от измерванията се класифицират според класификационната система на СЗО (Световната здравна организация), използвайки цветен код на светофара: от оптимално, нормално и високо кръвно налягане. Това позволява лесна и ясна оценка на кръвното ви налягане.
✔  Предварително формираният маншет може да се регулира индивидуално и е подходящ за китки с обиколка от 13,5 до 21,5 см.
✔  Енергоспестяващо автоматично изключване. Апаратът се предлага с включени батерии за незабавен старт.