Какво трябва да знаем за нашето кръвно налягане

Какво трябва да знаем за нашето кръвно налягане

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

Световната Здравна Организация (СЗО) определя високото кръвно налягане като най-често срещаното в света предотвратимо заболяване и съобщава, че от него са засегнати повече от 1 на всеки 5 възрастни.

В изображението може да видите нагледно кои нива се определят като нормални и кои като завишени, според СЗО.

Кръвното налягане се измерва с две стойности – систолна и диастолна, които се изчисляват в mmHg (милилитри живак).

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

За ниско кръвно налягане се смята стойност от 90/60 mmHg надолу.

Причините за високо кръвно налягане са многобройни: наднормено тегло, тютюнопушене, стрес, увреждане на органи и свързана с възрастта скованост на големи артерии, липса на упражнения, приемане на много сол или плаки в артериите.

И въпреки, че трудно се забелязва, след като премине опредена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са: Главоболие, Замайване, Задъхване, Сърцебиене, Замъглено зрение, Кръвотечение от носа, Повръщане

След всичко казано до тук е сигурно едно -много е важно редовно да измерваме кръвното с налягане. Повишените стойности на систолното и/или диастоличното кръвно налягане са рискови за развитие на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, инсулт и увреждане на очите. Редовното и правилно следене на кръвното налягане позволява взимането на нужните мерки, за да се нормализират стойностите му.

Стойностите на кръвното налягане зависят от възрастта, здравословното състояние на човека, и емоционалното състояние. Никой не е застрахован, затова какво вече споменахме е важно редовно да проверяваме кръвното си налягане. Затова ни е нужен и апарат за измерване на кръвно, който да е надежден и да дава точни резултати и анализи.

Такъв апарат е BPW 9101 от Salter, с който можете винаги да  следите кръвното си налягане, дори когато сте навън.  Напълно автоматично измерване на кръвното налягане и пулса на китката. Компактният апарат ви позволява да измервате кръвното си навсякъде удобно, надеждно и прецизно.

 

кръвно налягане

За да ви позволи да разчитате на точни резултати от измерванията по всяко време, мониторът има интегриран сензор за движение, което може да доведе до неправилни резултати от измерването.Сензорът за движение предупреждава за неправилни движения на ръката и гарантира точни резултати от измерването. Ясно четим LCD дисплей показва систолично и диастоличното кръвно налягане, както и сърдечният ви пулс за всяко измерване.

Апаратът за кръвно налягане има вграден индикатор за високо кръвно налягане, базиран на насоките на Световната здравна организация.
60 измервания – Този апарат за кръвно може също да съхранява 60 измервания, така че да имате достъп и да следите напредъка си.
С опростената работа с един бутон, лесен за четене дисплей и регулируем маншет можете да сте сигурни, че можете да наблюдавате здравето си по всяко време

Ето кои са предимствата на апаратът за кръвно налягане BPW 9101 от Salter:

  • Откриване на аритмия и нередовен сърдечен ритъм
  • Измерва систолното и диастолното налягане и честотата на пулса
  • Показател на Световната здравна организация за хипертония
  • Просто измерване с един бутон
  • Лесен за четене дисплей 32 х 45 мм
  • Осредняване на последните 2 резултата
  • Лесен за регулиране маншет: 13,5 – 21,5 см

  

 

 

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).