Може ли чаша вино да бъде от полза за здравето ни?

Хората пият вино от хиляди години и ползите от това са добре документирани.

Появилите се проучвания продължават да предполагат, че пиенето на вино с умереност – около чаша на ден – предлага няколко предимства.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за ползите за здравето от пиенето на вино.

Потенциални ползи от пиенето на вино

Има няколко ползи от пиенето на чаша вино.

Богат на антиоксиданти

Има много храни и напитки, богати на антиоксиданти и виното е една от тях.

Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват клетъчното увреждане, причинено от възпаление и оксидативен стрес. Оксидативният стрес е състояние, причинено от дисбаланс между антиоксиданти и нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят вашите клетки.

Гроздето има високи нива на полифеноли, които са антиоксиданти и за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес .

Тъй като червеното грозде е с по-голямо съдържание на антиоксиданти от белите сортове грозде, пиенето на червено вино може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта ви в по-голяма степен, отколкото бялото.

Всъщност, едно двуседмично проучване при 40 възрастни установява, че консумацията на 400 мл. червено вино дневно повишава антиоксидантния статус.

По-високият антиоксидантен статус е свързан с намален риск от заболявания. Например, пиенето на червено вино е свързано с намален риск от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, които са свързани с оксидативен стрес.

 

Може да помогне за борба с възпаления

Комплект Сомелиер, 4 Части ZWILLING® Sommelier Zwilling

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства.

Хроничното възпаление е вредно и може да увеличи риска от състояния като сърдечни заболявания, автоимунни разстройства и някои видове рак. Ето защо е най-добре да предотвратите възможно най-много този тип възпаление.

Хроничното възпаление може да бъде намалено чрез диета, намаляване на стреса и упражнения.

Много храни имат силата да намалят възпалението, а виното се смята за едно от тях.

Проучванията сочат, че съединение, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да има полза за здравето.

Едно проучване при 4 461 възрастни показа, че умерената консумация на вино е свързана с намален възпалителен отговор. Тези, които консумират до 40 грама алкохол на ден, изпитват по-малко възпаление, отколкото тези, които не пият.

Нещо повече, в проучване, включващо 2900 жени, тези, които консумирали чаша вино дневно, са намалили значително възпалителните маркери в сравнение с жените, които се въздържат от алкохол.

 

Може да е от полза за здравето на сърцето

Витрина за Съхранение на Вино, WineCase 6, CASO

Проучванията показват, че хората, които консумират умерени количества вино, имат намален процент на сърдечни заболявания.

Изследователите смятат, че високата концентрация на полифенолни антиоксиданти в червеното вино може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни заболявания.

Някои изследвания сочат, че пиенето на червено вино може да понижи кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Трябва да отбележим обаче, че прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето, включително повишено кръвно налягане и по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

 

Други ползи

Пиенето на вино в умерена степен може да има и други предимства:

Може да има полза за психичното здраве Една чаша вино може да намали риска от депресия. Въпреки това, прекомерното пиене може да има обратен ефект, като ви излага на по-висок риск от това състояние.

Може да насърчи дълголетието. Проучванията установяват, че пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти на виното.

Може да насърчава здравословните бактерии в червата Последните проучвания дори предполагат, че червеното вино може да насърчи растежа на полезни бактерии в червата, което може да подобри маркерите на метаболитен синдром при хора със затлъстяване

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).