Най-големите митове за кухненските ножове

Търсейки най-доброто, много от нас събират всякаква полезна информация, преди нова покупка. Когато обаче става дума за кухненските ножове, съществуват много вярвания, които обаче не са нищо повече от митове. Събрали сме някои от тези митове, които ще ви бъдат от най-голяма полза при следващата ви покупка на  нож.

Не всички ножове изискват да бъдат наточвани
Въпреки някои твърдения, според които не всички ножове изискват точене, реалността показва, че с постоянна употреба, подобно на всеки друг инструмент, ножът също трябва да бъде наточен. Въпреки че има твърдения на някои производители, че ножовете, направени от тяхната компания, не изискват допълнителни грижи, това не е така. За да поддържаме остротата на ножа, от съществено значение е да го наточваме от време на време, така че остротата да продължи точно както е била, когато е бил нов.

Тъпият нож е по-безопасен от острия
Звучи логично тъпият нож да е по-безопасен от острия, но това всъщност не е вярно. Когато използваме остър нож, налягането, което прилагаме, докато го използваме, е много по-малко в сравнение с тъпия.

Докато използваме тъп нож, натискът, който прилагаме е много повече, което може да доведе до изплъзване на ножа от ръцете ни, поради което можем в крайна сметка да се нараним наистина лошо. Изводът е, че сме склонни да губим контрол, когато използваме тъп нож.

Колкото по-твърдо е острието, толкова по-добре
Твърдостта на ръба на острието е наистина важен фактор, но всъщност те са по-податливи на счупване, тъй като остриетата са много чупливи. Това може да доведе до повреда в дизайна на ножа и спиране на употребата му.

Нож от марката KAI

Никога не подарявайте нож на някого, за когото ви е грижа
Според мита за подаряването на ножове на този, които обичаме, това може да попречи на връзката ни. Това е така, защото ножът се използва основно за рязане на неща и когато подарим нож, това означава, че прекъсваме връзката, която имате с човека. Все пак това е само мисъл, суеверие, но в действителност не работи по този начин. Ако знаем, че въпросният човек би се зарадвал на един такъв подарък, то това да го ощастливим, само би заздравило връзката ни с него.

Неръждаемата стомана винаги предпазва от появата на петна и ръжда
Реалността на този мит е, че използването на неръждаема стомана при производството на ножове се дължи на факта, че тя има по-добра устойчивост на петна и ръжда. Това обаче не е 100% доказателство за липсата им. Както всеки обикновен метал, когато е изложен на вода за по-голяма продължителност, той има тенденция да образува петна и дори след определен период от време се образува и ръжда. Ето защо е от съществено значение да поддържаме ножовете си по правилен начин.

Ако искаме хубав нож, трябва да дадем много пари
Много пъти сме склонни да си купуваме скъпи неща, мислейки, че получаваме по-добро качество. Истината е, че не ценообразуването играе роля, а качеството на материалите, които се използват по време на производството. Можем да си купим наистина добри ножове, които да отговарят на всеки бюджет. Всичко, от което се нуждаем е добрата преценка на материала само по външния му вид.

Нож от марката Zwilling

Точенето на ножа трябва да е придружено с искри
Хората си мислят, че за да се наточи добре един нож, то по време на процеса трябва  хвърчат искри. Реалността обаче е, че всъщност повреждате острието на ножа, когато използвате този подход редовно. Поради триенето, което се предизвиква по време на точенето, малки частици се откъсват бавно от острието и правят ножа негоден за използване.

Дъската за рязане няма значение
Материалът на дъската за рязане играе много важна роля в дългосрочен план. За да осигурим най-добрата трайност на ножа си, винаги е най-добре да използваме дървена дъска вместо тези, които са изработени от други материали. Остротата на ножа не се износва заради рязане на храна, а се дължи и на материала, върху който режем.

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).