Секи – историята на японския град на остриетата

Секи, родното място на марката KAI, е център на индустрията на остриета в Япония. Разположен в северния регион на Мино, днес в града има над 600 компании, участващи в производството на ножове, представляващи около 40% от търговията в града. 

Историята на Секи може да се проследи до 13 век, когато в Япония се установява феодална власт.

От 13 век, когато легендарният основател и пионер Мотошиге за първи път започва да прави мечове в Секи, те са много ценени в Япония. Същесвтува твърдението, че „Те нито се чупят, нито се огъват и режат невероятно добре“.

Според легендата, майсторът – производител на мечове открива в региона идеални условия за закаляване на стоманата, а именно висококачествен руден и боров въглен, както и изобилие от чиста вода. През вековете оттогава, майсторите на мечове в Секи произвеждат толкова съвършени мечове, че биха могли да се сравнят с произведения на изкуството.

Впоследствие, с напредването на вековете, тези красиви остриета променят формата си в името на битовата и селскостопанска употреба.

През втората половина на 19 век в град Секи навлизат ножове и ножици от Запада. Точно по това време се основава фабриката, която по-късно ще стане KAI.

През вековете майсторите насочват вниманието си към по-прозаични продукти като кухненски ножове, бръсначи, ножици и остриета за селскостопански инструменти. През 1888 г. в Секи е изкован първият джобен нож, направен в Япония. Днес в града и около него се правят различни сложни остриета с изискан дизайн.

Важно е да се отбележи, че майсторите на Секи остават верни на тайните на това изкуство.

И до днес майсторите в Секи продължават тази 700-годишна традиция. Някои от тях казват, че пламъкът е най-важният елемент при създаването на острие. Той е техният господар и приятел и чрез него те поддържат връзка с духа и изкуството на своите предшественици.

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).