12 полезни съвета от кулинарния свят

В ситуацията на изолация, много от нас преоткриват готвенето като хоби, страст или просто нужда. Няма значение какъв е поводът, когато искаш да изненадаш семейството с вкусно ястие.
Стоейки си вкъщи сега разполагаме с повече време да навлезем по-дълбоко в кулинарния свят и да се опитаме научим тайните му.
Представяме ти няколко полезни съвета, с които да подобриш всяко твое ястие.

 

  1. Добавете сода за хляб към доматения сос.
    Ако не искате да добавяте захар в тенджерата със доматен сос, но доматите са малко кисели, добавете малко сода за хляб. Просто разбъркайте 1/4 до 1/2 чаена лъжичка в тенджерата и гответе няколко минути. След това сосът е готов за консумиране

 

  1.  Добавете заквасена сметана за изключително гладки бъркани яйца.
    Заквасената сметана ще ги поддържа меки и добре, кремообразни за дълго време. След като извадите яйцата от котлона, добавете около 1/4 чаша сметана на 6 яйца.

 

  1. Използвайте добър комплект ножове.
    Ножовете са може би най-полезният предмет във вашата кухня, така че е важно да имате качествен комплект, който да издържи години. А ти имаш ли такива? Разгледай селекцията ни от висококачествени ножове от световно известни и доказани марки ТУК.

 

  1. Поддържайте ножовете остри.
    Това наистина прави нарязването толкова по-лесно. Плюс това е по-малко вероятно да се порежете с остър нож, отколкото с тъп, който би бил склонен да се подхлъзне по повърхността на храната и ви нарани.

 

5. Отделяйте излишната мазнина от храната
Ако ястието ви е много мазно, може лесно да отделите излишната мазнина с помощта на парченце лед и салфетка. Покрийте леда в салфетката и го прокарайте по повърхността на ястието. Ледът привлича          плаващата мазнина като магнит и тя се прилепва по салфетката.

  1. Оставете месото да почива.
    Важно е да оставите месото да почине известно време, преди да го нарязвате. Колкото по-дълго можете да го оставите да почива по-добре. В противен случай соковете текат върху дъската за рязане, вместо да останат в храната. Не искате да съсипете някоя от тези впечатляващи рецепти за печено.

 

  1. Как да режем лук?
    Един от вечните въпроси в кулинарния свят е как да не плачем, когато режем лук.  Преди да нарежете лука, сложете го в камерата на хладилника или във фризера за 30 мин. Този начин е подходящ само ако ще го варите или запържвате, но не и за салати. Ако приготвяте салати, накиснете лука в купичка с вода за няколко минути.

 

  1. Препечете ядките и подправките.
    Това може да изглежда ненужна стъпка, но всъщност усилва изключително много вкуса на рецептата.

 

      9. Вкусни шишчета
       За да допринесете за вкуса на шишчетата, които приготвяте, опитайте се да нанижете месото не върху традиционните клечици, а използвайте стебло от билки. Най-разпространеният шиш се прави от розмарин.         Можете да опитате още с мента или чубрица.

 

  1. Използвайте малка лъжичка за сладолед, за да разпределите равномерно тестото за бисквити.
    Така се гарантира, че всяка бисквитка е с еднакъв размер, което означава, че ще се пекат равномерно. Можете също така да използвате лъжичка за сладолед, за да разпределите равномерно тесто във форма за мъфини.

 

  1. Нарежете чийзкейка (или който и да е десерт) с топъл нож.
    Пуснете ножа под много гореща вода и го изсушете. По този начин десертът ви няма да се залепва по ножа и ще можете да направите чист разрез.

 

  1. Как да се отървем от неприятната миризма на месото?
    Когато готвим агнешко или овнешко, остава неприятна миризма, която пречи да се насладим на ястието. За да го предотвратите, накиснете месото за половин час в силен чай от лайка. Отмийте с хладка вода или оставете чая върху продукта, ако прецените, че няма да попречи на крайния вкус.

 

 

 

Call Now ButtonПоръчай по телефона