ТОП 7 факта, поверия и ритуали за ножовете

Ножовете присъстват във всеки един дом и се използват ежедневно. Какво знаем обаче за тях?

Представяме ти интересни факта за най-използвания кухненски инструмент. Освен това ще прочетеш и някои от най-известните митове и поверия за ножовете. А за десерт ти поднасяме и ритуал за преобразяването на мъжката душа, в която също се използва нож.

 

Нож, подходящ за крал
Когато през 20-те години на миналия век е открита гробницата на Тутанкамон, в близост до тялото му е открит нож. Археолозите спекулират в продължение на десетилетия, че ножът може да е направен от метеор, а скорошни анализи на италиански и египетски изследователи са установили, че всъщност наистина е така.

Митове, поверия и символики, свързани с ножа.
Може би защото се използва от древни времена, с ножа са свързани изключително много поверия. Ето някои от тях:

  • Не яжте от ножа, защото ще станете зъл.
  • Ако намерите нож не е на хубаво да го вземете, защото ще ви донесе лош късмет.
  • Когато подарявате нож трябва задължително да поискате пари в замяна. В противен случай ножът ще среже връзката между вас и този, на когото го подарявате.
  • Ако поставите нож под леглото на родилка, той ще „отреже“ болката ѝ и раждането ще мине гладко.
  • Ако живеете на село и гледате животни, не оставяйте нож да стои на масата цяла нощ. В противен случай някое от домашните ви животни ще умре, а ножът ще ви потрябва, за да го одерете.

 

Най-скъпият нож в света
Проектиран Бъстър Варенски, ножът Gem of the Orient първоначално се продава за повече от 1 милион долара. До днес тази цена се е удвоила и в момента се оценява на повече от 2 милиона долара. Защо такава цена? В изработката на ножа са включени 153 изумруда и пет диаманта.

 

Историята на ножа в 4 изречения
Възникнали по време на палеолита, първите ножове са били каменни (често от кремък), като по-късно  започват да прикрепят дървена или костна дръжка. Преди около 5000 години човекът се научава да лее метал и остриетата започват да се изработват от мед и бронз. В Южна Америка остриетата се изработват от злато. По-късно ръчната изработка се заменя със заводска, което значително намалява цената.

 

Рожденият ден на ножовете за хранене
Кардинал Арман Жан дьо Плеси, живял през XVII век е известен с пищните тържества, които организирал. Освен това той създава етикет за хранене, които става популярен в цяла Европа и се следва и до днес. В негови записки е открит документ от 13 май 1637 г., в който нарежда всички ножове в дома му да бъдат преработени, така че върховете им да бъдат заоблени. Това води до нова ера в храненето и масово започват да се ползват вилици, което най-вероятно се дължи точно на заоблянето на върховете на ножовете за хранене – ставало невъзможно да се набучва храната с тъпите върхове. Окончателно френският крал Луи XIV въвежда през 1669 година пълна забрана за ползването на ножове с остър връх, както на улицата, така и по време на хранене.

 

Плачете по-малко, докато режете лук
Искате ли да плачете по-малко, докато режете лук, без да прибягвате до носенето на нещо като плувни очила, за да защитите очите си. Тогава заточете ножа си. Острият нож реже почистващо средство през клетъчните стени на лука. Това нанася по-малко щети и освобождава по-малко от дразнителите, които ви карат да плачете.

 

Българският ритуал за преобразяване
Българският обред отбелязва преобразяването (израстването) на мъжката душа по пътя й. Според него, мъжът прави три пъти в живота си Преобразяване.

  • Първият: Когато момчето навърши седем години, получава нож от баща си. Сутринта, преди изгрев, бащата води сина си на нивата, която е обработвана от рода му. Оставя сина си сам, като пази някъде отстрани да не минават хора. Когато слънцето изгрее и сянката му падне дълга зад него, с ръка на сърцето си и поглед в Слънцето трябва на глас да се заяви: „Аз съм Георги и съм българин!” След това изважда ножа и отрязва сянката си – прокарва бразда в пръстта зад петите си. Този символичен жест означава, че момчето отрязва пъпната връв с майка си и вече е Мъж!
  • Вторият: Когато на мъжа се роди първа рожба, той отива отново на същото място, но сам. Отново реже сянката си със същия нож като заявява, че рожбата му го е избрала и сега пътят им е преплетен и ако се наложи би дал живота си за детето си.
  • Трети: Извършва се само ако мъжът е заслужил. Как? Ако се е погрижил за рожбите си или е оставил дирята си. Тогава е време да се погрижи за собствената си душа. По ранни зори, облича нова бяла риза и отива на онази същата родова нива. Слънцето изгрява и този път се гледат дълго. Когато е готов, старецът изважда същия нож и реже „третата сянка”. От тук нататък душата му тръгва да се прибира в Слънцето,към Смъртта си.

One thought on “ТОП 7 факта, поверия и ритуали за ножовете

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).