Защо е необходимо да приемаме фибри и какво трябва да знаем за тях

Фибрите са вид полезни за тялото въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени. Те подпомагат чревната флора и предотвратяват преяждане.

Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Първите се разтварят успешно във вода и контролират нивата на холестерола и кръвната захар в организма. Такива има в овесените ядки, ябълки, боровинки, боб и ядки. Вторият вид влакна са неразтворими във вода и могат да се използват като разхлабително средство. Срещат се най-често в различни семена и кожата на плодовете, в пшеницата и кафявия ориз.

Чували сте, че фибрите са полезни за вас, но знаете ли защо? Представяме ти четири ключови ползи от включването на храни, наситени с фибри към ежедневното си хранене.

Фибрите забавят скоростта на усвояване на захарта в кръвта.
Когато ядете храни с високо съдържание на фибри, като боб и пълнозърнести храни, захарта в тези храни се усвоява по-бавно, което предпазва нивата на кръвната ви глюкоза да се повишава твърде бързо.

Това е добре за вас, защото ако нивата на глюкозата падат бързо, това може да ви накара да почувствате глад скоро след хранене и да доведе до преяждане.

Фибрите карат храната в червата ви да се движи по-бързо.
Когато ядете пълнозърнести храни, богати на неразтворими фибри, тя се движи по-бързо през червата ви, което може да ви помогне да почувствате ситост по-бързо.

Фибрите почистват дебелото черво.
Фибрите действат като четка, която помага за изчистване на бактериите и други натрупвания в червата ви и намалява риска от рак на дебелото черво.

Фибрите помагат за редовно пречистване.
Диета с високо съдържание на фибри ви помага да имате меки, редовни движения на червата, намалявайки запека.

Високият прием на диетични фибри и многозърнести храни е способен да редуцира риска от възникване на сърдечни проблеми.
Причината за това е, че фибрите спомагат за понижаването на нивата на LDL (лош холестерол) в кръвта. Те се борят и срещу други рискови фактори, като затлъстяването и кръвното налягане, което ги прави още по-ефективни.

Препоръчителен дневен прием на фибри
Световната здравна организация препоръчва следния прием : за мъже над 20 години се препоръчват по 38 гр на ден, за жени над 20 години се препоръчват по 25 гр. на ден.

Необходимата дневна доза хранителни фибри при децата се равнява на тяхната възраст и се добавят  5 грама (напр. дете на 3 г следва да приема 3+5 = 8 г хранителни фибри).

Блендер Unold 8865

Вижте колко грама фибри се съдържат в следните храни:

Плодове
Чаша пресни или замразени малини – 8 г фибри

Средно голяма круша с кората – 5.5 г фибри
Средно голямо киви – 5 г фибри
Средно голяма ябълка с кората – 4.4 г фибри
Средно голям банан – 3.1 г фибри
Средно голям портокал –  3.1 г фибри  
Чаша ягоди – 3 г фибри
100 г лимон – 2.5 г фибри
100 г пъпеш – 2 г фибри
Средно голяма праскова – 2 г фибри
Средно голям грейпфрут – 1 г фибри
150 г манго без кора – 2.5 г фибри

Зеленчуци  
Среден готвен артишок – 10.3 г фибри
Чаша готвен зелен грах – 8.8 г фибри
Чаша варени броколи – 5.1 г фибри
Чаша варени листа от ряпа – 5 г фибри
Чаша готвено брюкселско зеле – 4.1 г фибри
Чаша готвена сладка царевица – 4 г фибри
100 г цвекло – 4 г фибри
Малък картоф, печен с кожата – 3 г фибри
1/4 чаша доматено пюре – 3 г фибри
100 г цвекло – 4 г фибри
Салата (маруля) 3 г фибри
Средно-голям печен сладък картоф – 3.8 г фибри
Средно голям домат – 2 г фибри

Бобови, ядки и семена 
Чаша готвен грах на зърна – 16.3 г фибри
Чаша готвен грах – 15.5 г фибри
Чаша готвен  зрял боб – 13.2 г фибри
1/4 слънчогледово семе –  3.9 г фибри
20 бадемови ядки – 3.5 г фибри
50 ядки шам фъстък –  2.9 г фибри
30 г орехи  –  2.7 г фибри

Call Now ButtonПоръчай по телефона