Защо трябва да вакуумираме храната си с машина за вакуумиране?

Ако във вашата кухня е приоритет да не се изхвърля храна и да се готви с мисъл за икономия на разходите, то сте попаднали на правилната статия.

Защото ще ти разкажем как да спестяваш и да съхраняваш храната си правилно с вакуумираща машина. Ще научиш какво представляват вакуумните машини, как работят, какви са предимствата им и защо всеки се нуждае от такъв уред в кухнята си.

 

Как работят вакуум машините?

Вакуумиращата машина прави две неща: отстранява въздуха от плика или контейнера, след което запечатва торбата чрез нагрята лента, улавяйки вакуума вътре.

Контактът с кислорода е това, което влошава храната и води до нейното разваляне. Във фризера той предизвиква образуване на лед, причинявайки изгаряне (по-надолу в статията обясняваме за процеса на изгаряне във фризер). Вакуумното опаковане премахва почти целия кислород от торбичката за храна. По този начин храната остава по-свежа в шкаф или хладилник и няма да изгори ако я оставите във фризер.

Не е възможно да се отстрани 100% от кислорода чрез Машина за вакуумиране. Затова имайте предвид, че вакуумираната храна не трае вечно. Но това, което може е да премахне достатъчно кислород, за да удължи значително срока на годност. Някои оценки показват, че вакуумирането удължава срока на съхранение на замразената храна с до 5 години.

 

Машина за вакуумиране ПРЕДИМСТВА:

Машините за вакуумиране спестяват пари и време
Купуването на месо в насипно състояние, разделянето на порции и запечатването, позволява да имате под ръка прясно месо за много дълго време. Това води до икономии на разходи, ако го сравним с купуването на пакетчета месо или зеленчуци преди всяко хранене. Освен това ако вакуумирате и замразите останалото ядене от вечерята си, няма да ви се  налага да ядете едно и също три вечери подред или да го изхвърляте.

Машина за вакуумиране
Машина за вакуумиране Severin FS 3610

Машините за вакуумиране запазват храната
Вакуумните машини запазват храната като предотвратяватобразуването на мухъл и развитието на бактерии. Това е така, защото вакуумирана, храната е лишена от кислород, а бактериите не могат да се развиват без него.

 

Вакуумирането предпазва храната
Вакуумирането предпазва храната от дехидратация и изгаряне във фризера. Изгарянето във фризера възниква, когато въздухът влиза в контакт с влагата по храната. Вакуумният плик предпазва храната ви от контакт с въздуха, така че влагата не може да се изпари. Изгарянето във фризер не представлява опасност за вашето здраве, но това влошава вкуса и разрушава текстурата на храната.

 

Вакуумирането удължава срока на съхранение
Срокът на годност на вашата храна се удължава значително, когато я вакуумирате. Вакуумирането на храната я запазва от 3 до 5 пъти по-дълго от храната, съхранявана в пластмасови кутии или обикновени пликове. Времето, за което срокът на храната ще продължи при вакуумно запечатване, варира в зависимост от това дали съхранявате в хладилник, фризер или килер.

вакуум машина
Машина за Вакуумиране на Храна В Полиетиленови Пликове с Максимална Ширин 30см, 100W, FS 3601, SEVERIN

Ефективна организация на продукти и храна
Вакуумното запечатване помага при организирането и подреждането на продуктите. Храната, запечатана с вакуум, заема по-малко място във вашия хладилник или фризер и ви позволява лесно да намирате храните, които съхранявате.

 

Вакуумираната храна е по-добра на вкус
Вакуумното запечатване задържа влагата, соковете и аромата на храната. Ще забележите разликата във вкуса, ако пакетирате храна си с вакуум или я прибирате в кутии.

 

Повторно запечатайте чипс

Машините за вакуумиране са удобни за повторно запечатване на чипсове, но не забравяйте да не използвате вакуумно засмукване или ще смачкате съдържанието.

Уверете се, че сте купили правилните торбички за употреба за вашата вакуумираща машина. Някои производители препоръчват да използвате торбичките на тяхната марка, но това наистина няма значение. След като изразходвате торбичките, които се доставят с вакуумиращата машина (ако има такива), потърсете такива на добри цени, които ще работят с вашия модел машина.

 

Съвет: за да извлечете максимума от свежестта на храната си, напишете датата върху торбата, след като я вакуумирате. По този начин може да следите кога е била пакетирана и до кога трябва да се използва или да се яде.

Съвет: За да удължите допълнително живота на вашата храна, я почистете старателно преди съхранение.

 

Вашият коментар

Разглеждайки съдържанието на сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" (cookies).